Friday, October 7, 2011

Augmented Reality Tutorial (PART 2 ─ Download repository )

PART 2 ─ DOWNLOAD FLARTOLLKIT & PAPERVISION 3D


1) If you never having experience using SVN, you need to install it first. Most flash library are stored in SVN, download and install SVN to make it easier downloading FlarToolKit and Papervision 3d or you need to download each individual files manually.
For PC (Windows)  → TurtoiseSVN
For Mac (OS X) → SVNX

2) After TortoiseSVN installed, launch it.
     - right click ► SVNCheckout
  
i) Download FLARToolKit
URL of repository : http://www.libspark.org/svn/as3/FLARToolKit

[ Wait untill the files finish downloading ]

ii) Download Papervision Code
URL of repository : http://papervision3d.googlecode.com/svn/trunk
[ Wait untill the files finish downloading ]

Next : Augmented Reality Tutorial (PART 3)  ─ Flex ActionScript Project

Augmented Reality Tutorial (PART1 ─ MARKER )

What is AR?
Augmented reality (AR) is a term for a live direct or indirect view of a physical, real-world environment whose elements are augmented by computer-generated sensory input such as sound, video, graphics or GPS data. ─ Wikipedia

Okay, the tutorial started with designing the marker. How? Follow the step below :

PART 1 ─ MARKER


1) Design the marker (sofware? I used Microsoft Word.)

[ My marker ]

2) Download and install 'marker generator' AIR application.
3) Print out your own customize marker.
4) Run 'marker generator' AIR and save the pattern. (the format for this marker is *.pat)

Next : Augmented Reality Tutorial (PART 2)  ─ how to download FLARToolKit and PaperVision Code.


Website I refered : webdesignmagmikkoh.

Tuesday, June 28, 2011

HTTP Handlers and HTTP Modules


HTTP Handler
- refered as endpoint
- runs in response to request made in application
- modules that handle the response
- common page handler = *.aspx, web service handler = *.asmx
- typical uses : RSS feeds, Image server

HTTP Modules
- called on every request made by application
- function handle the content
- examine incoming and outgoing request + take action based on request
- typical uses : security, statistic & logging, custom header & footer
- also uses to implement various application features, which includes forms authentication, caching, session state, and client script services.

Starting point :
IHttpHandler
- HTTPHandler (synchronous handler)
- Not return until HTTP request called process finished.
IHttpModule
- HTTPModule
IHttpAsyncHandler
- Asynchronous handlers
- runs process independently sending response to user.
- must implement the BeginProcessRequest & EndProcessRequest method

Source code puts in App_Code folder, when compiled put in Bin folder
Developed using IIS 6.0, can be used in IIS 7.0 (with a little/no change)

Creating HTTP modules
1) implements IHttpModule interface
2) write handler for Init method
* append something to response, uses EndRequest event
* perform custom authentication logic, uses AuthenticationRequest event
3) Write the code that you used.
4) Implement Dispose method for cleanup (optional)
5) Register module in Web.config
Creating HTTP handler
creating a class that implements the interface.


Wednesday, April 27, 2011

Moodle favicon

This entry is about how to change the moodle favicon. What is favicon? Well, favicon is somewhat icon that will be displayed at your browser. It will caught the user attention and can take effect on the website branding. It will make it easier for the user to remember your website just referring to the favicon that displayed.

In moodle, the default favicon is :
Then we manage to change it to our own favicon. You can design it by using photo editor or whatever application that allow us to design some kind of logo. Then convert it to *.ico file. Just remember, you cannot simply just save the image as *.ico. I use this website to convert it. Please make sure your image is in 16x16 size.

My favicon :

Step 1 : If you are using the default theme, go to yourproject file - theme - standard. Paste yourfavicon.ico
Step 2 : Go to yourproject file - theme - standard - header.html

At the line :
Please make sure the *.ico name is the same as the one you paste just now.
Step 3 : Open your browser, then clear the cache.
Step 4 : Refresh, then taraaa..there you can see your favicon! :)

P/S : Thanks for reading. I am doing this tutorial for myself in the future. I am glad if you like this entry. :)

Monday, April 25, 2011

Xampp 1.7.2 for linux


Just in case you need this xampp for linux A.K.A lampp version,
and if you are in the same shoes as me,
hard to find it.
Please do download it from this link.
Thank you.
;)


Monday, April 4, 2011

Mesiniaga : Banner





P/S : Tak tau nak buat ape, maka terjadilah gambar diatas. TAK TAU NAK BUAT APA? SISTEM TAK SIAP LAGI WOI! ~___~

Thursday, March 31, 2011

O Type Blood

DARAH O

"Bersifatkan sebagai individu yang setia. sabar dan sentiasa yakin terhadap kepercayaan dan kebolehan diri sendiri. Sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan. Sekiranya menginnginkan sesuatu, kamu akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya kamu dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain daripada itu, kamu juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri kamu sendiri. Oleh yang demikian, kamu harus lebih bijak mengatasi dirimu agar tidak dikuasai dengan tekanan."

Amek dari aplikasi kat FB, Ape motif? Saje nak update blog. Heh~ :P Okay mari buat rumusan karangan. Lame dah x praktik macam zaman comey² comot² SPM dulu². RINDU okay.. ~__~

1) Setia
Setiakah saya? haha~ Tak tau la nak cakap. Kadang² ya, kadang waving sket. Tapi lebih banyak kepada ya kot.. :)

2) Yakin terhadap kepercayaan dan kebolehan diri sendiri
Yes. ini sangat betul. Tapi kadang² ada gak la time down tu kan? Tipu la kalau cakap xde. Sebab tu saya lebih suka jadi independent. Nak kata Lone Ranger? Emm..macam x bleh kot.. *Sigh*

3) Bersifat ingin menjadi ketua
Sometimes, kalau rasa boleh buat, rasa macam nak cabar diri sdirik.. (kot?)

4) Berusaha untuk mencapai matlamat
Kalau ada matlamat yang dah lame di set, yes! i will! Tapi memang jarang dan kurang suka nak set matlamat. Entah, tak tau lah kenapa.

5) Sifat cemburu yang agak kuat
Yang ni? Emm..dulu YA! sekarang? malas nak layan. :) Improvement kan? Bagos²..

6) Terlalu serius dalam persaingan
Persaingan untuk ape neh? Macam x pernah jek ag bersaing untuk ape²..huu


P/S : Budak² berdarah O kan budak baek, die boleh derma darah kat sume orang, x kira A,AB,B, & O..Sume boleh..Tapi saya tak pernah derma darah lagi..InsyaAllah, suatu hari nanti. Mungkin.


[ Hye, Saya Budak Baek Berdarah O! Hahaha~ ]

Thursday, March 24, 2011

Remote Desktop

Mari Belajar Guna REMOTE DESKTOP! :D Remote desktop tu ape? Meh nak copy paste.. source from here.

What is remote desktop?

Remote desktop is a program or an operating system feature that allows the user to connect to a computer in another location, see that computer's desktop and interact with it as if it were local.

People use remote desktop capability to do a variety of things remotely, including the following:

  • Access a workplace computer from home or when traveling.
  • Access a home computer from other locations.
  • Fix a computer problem.
  • Perform administrative tasks.
  • Demonstrate something, such as a process or a software application.

Disebabkan company nak guna semua open source based application, jadi kami terpaksalah menggunakan linux dan untuk memudahkan kami, jadi kami diberi satu komputer untuk dijadikan server untuk memudahkan kami mengaccess ke linux environment dan secara langsung membina Moodle web.

1) Access masuk menggunakan IP Address, mskkan username & password, lepas tu taraaa.. maka marilah mengaccess segala benda yang ada dalam PC Server tersebut.. :)


2) Open terminal untuk upkan server, jadi moodle bolehlah digunapakai~ :)


3) Dan..Selepas itu, bolehlah mengaccess ke MCE Web yang sedang dibangunkan..okay, mari bermain² dengan encik Moodle~ Hee.. XD

Banner agak kurang menarik, belum ditukar lagi kepada banner sebenar..huhu~

Wednesday, February 9, 2011

An Elearning Usecase Diagram

Entry ni ditulis sebab nak tau response kawan² yang baik hati, berbudi-bahasa, comel, ringan tulang, mempunyai-perasaan-nak-tolong (Apekah?) Sila tolong bagi pendapat dan pandangan eh eh.. :)

Ini adalah merupakan first draft, fresh terbaek datang dari ladang.. :P

Usecase Student : Disebabkan kat sini ada program yang dinamakan WBC, dan kami practical student ni pon kat bawah program ni, so kami boleh suka-suka nak guna function² tersebut.

Usecase Lecturer : Lecturer ni terdiri daripada staff² yang di assignkan tugas untuk menjadi guru kepada kami², jadi berikut adalah function² yang mereka boleh suka² guna. :P

Usecase Staff : Pelik? Ini boleh dibuang. Usecase ini dibuat untuk menambah fungsi sistem, supaya staff² yang tidak terlibat turut boleh belajar, mendownload nota dan sebagainya.

P/S : Releven tak releven eh? ~___~ Sekian, Terima Kasih..

Tuesday, January 18, 2011

Joomla

Joomla kite g makan..
Joomla kite g jalan²..
Joomla kite g shopping..
Joomla..Joomla~

Entry kali ni bukan nak ajak kamu² g mane² pon okay, ini semua berkaitan dengan kerja..Yes, kerja even berlatihan industri..dah nama latihan industri, mestilah ada kerja kena buat kan? kalau tak, tak validlah satu sem berlatihan industri tu..

Tadi baru je dapat tugas baru, kena join Encik Firdaus buat website. Semua open-source based system, Guna OS Linux, Database MYSQL, CMS Joomla!, language PHP..saya common ngan ASP Classic ngan ASP.Net jek..lagi² berOS Windows..okay, mari rajenkan diri belajar!

Baru je pas download Joomla! 1.6..dah extract dah pon file die tapi ngah mencari tutorial macamana nak install beliau..haish..belambak gila folder dalam ni..sangat "suka" okay.. Rase cam nak lompat² jek.. T____T

Tapi yang bestnya masih boleh ikut project team! Yeay! Masih ada peluang lah nak g jalan²..Tak nak lah dok dalam office jek..Baru ada life weh! overnight dah dapat RM30 alaun makan RM150 hotel (ber-resit)..belum lagi claim mileage ngan overtime.. Beshnye jadik budak network! Jalan² satu Malaysia! :(

P/S : Mesiniaga memang TerBaek! :D