Thursday, March 31, 2011

O Type Blood

DARAH O

"Bersifatkan sebagai individu yang setia. sabar dan sentiasa yakin terhadap kepercayaan dan kebolehan diri sendiri. Sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan. Sekiranya menginnginkan sesuatu, kamu akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya kamu dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain daripada itu, kamu juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri kamu sendiri. Oleh yang demikian, kamu harus lebih bijak mengatasi dirimu agar tidak dikuasai dengan tekanan."

Amek dari aplikasi kat FB, Ape motif? Saje nak update blog. Heh~ :P Okay mari buat rumusan karangan. Lame dah x praktik macam zaman comey² comot² SPM dulu². RINDU okay.. ~__~

1) Setia
Setiakah saya? haha~ Tak tau la nak cakap. Kadang² ya, kadang waving sket. Tapi lebih banyak kepada ya kot.. :)

2) Yakin terhadap kepercayaan dan kebolehan diri sendiri
Yes. ini sangat betul. Tapi kadang² ada gak la time down tu kan? Tipu la kalau cakap xde. Sebab tu saya lebih suka jadi independent. Nak kata Lone Ranger? Emm..macam x bleh kot.. *Sigh*

3) Bersifat ingin menjadi ketua
Sometimes, kalau rasa boleh buat, rasa macam nak cabar diri sdirik.. (kot?)

4) Berusaha untuk mencapai matlamat
Kalau ada matlamat yang dah lame di set, yes! i will! Tapi memang jarang dan kurang suka nak set matlamat. Entah, tak tau lah kenapa.

5) Sifat cemburu yang agak kuat
Yang ni? Emm..dulu YA! sekarang? malas nak layan. :) Improvement kan? Bagos²..

6) Terlalu serius dalam persaingan
Persaingan untuk ape neh? Macam x pernah jek ag bersaing untuk ape²..huu


P/S : Budak² berdarah O kan budak baek, die boleh derma darah kat sume orang, x kira A,AB,B, & O..Sume boleh..Tapi saya tak pernah derma darah lagi..InsyaAllah, suatu hari nanti. Mungkin.


[ Hye, Saya Budak Baek Berdarah O! Hahaha~ ]

Thursday, March 24, 2011

Remote Desktop

Mari Belajar Guna REMOTE DESKTOP! :D Remote desktop tu ape? Meh nak copy paste.. source from here.

What is remote desktop?

Remote desktop is a program or an operating system feature that allows the user to connect to a computer in another location, see that computer's desktop and interact with it as if it were local.

People use remote desktop capability to do a variety of things remotely, including the following:

  • Access a workplace computer from home or when traveling.
  • Access a home computer from other locations.
  • Fix a computer problem.
  • Perform administrative tasks.
  • Demonstrate something, such as a process or a software application.

Disebabkan company nak guna semua open source based application, jadi kami terpaksalah menggunakan linux dan untuk memudahkan kami, jadi kami diberi satu komputer untuk dijadikan server untuk memudahkan kami mengaccess ke linux environment dan secara langsung membina Moodle web.

1) Access masuk menggunakan IP Address, mskkan username & password, lepas tu taraaa.. maka marilah mengaccess segala benda yang ada dalam PC Server tersebut.. :)


2) Open terminal untuk upkan server, jadi moodle bolehlah digunapakai~ :)


3) Dan..Selepas itu, bolehlah mengaccess ke MCE Web yang sedang dibangunkan..okay, mari bermain² dengan encik Moodle~ Hee.. XD

Banner agak kurang menarik, belum ditukar lagi kepada banner sebenar..huhu~